DJ René Lust
Terug naar de home pagetussenstukje Meer informatie over de drive-in discotheektussenstukje Welke type show wilt u?tussenstukje Feest- en bruiloftsmixentussenstukje Playlisttussenstukje Disco luidspreker setstussenstukje Lijst met optredenstussenstukje DJ René Lust drive-in discotheek - geschiedenistussenstukje Turbo 2000 reünietussenstukje Gastenboek
 

René Lust Drive-in discotheek

Tel:
06 25075994
 
René Lust drive-in show
oranje
transparant blauw balk 459
oranje

oranje
Een nog jonge DJ René Lust







Schaakmeester Hans Böhm op het Hoogovens schaaktoernooi met DJ René Lust in de achtergrond



DJ Rene Lust


Gerard Joling. aangekondigd door DJ René Lust










30 jaar DJ René Lust

transparant

DJ René Lustbol DJ René Lust - een autobiografie

Eerste echte optreden op 7 september 1978 op de Duinwijk mavo te Beverwijk onder de naam Disco 747 samen met Wim Sauer en John Heidema. De basis voor dit optreden is al gelegd eind jaren 60 en begin 70. Op de klasse avonden werd er altijd gesleept met bandrecorders, boxen en versterkers om zodoende dat stukje extra aan de avonden te geven. Deze avonden waren altijd in besloten sfeer maar 7 september 1978 was de eerste avond met een groot publiek, in het diepe voor 200 man.

 

Om apparatuur bij elkaar te sparen organiseerde we zelf feesten in gymzalen, voor 5 gulden entree kon je de hele avond dansen en drinken, en ja we hielden zelfs nog geld over. Door deze feesten kwamen we steeds meer in aanraking met mensen die op zoek waren naar muziek voor hun feest. Al snel na het begin stapte John Heidema uit de disco, het einde van Disco 747, maar het begin van Disco Beauvoir. De naam kwam voort uit de samenwerking met de band Beauvoir, een vooruitstrevende manier van werken, een band en disco samen boeken voor een avond. Alleen een gezamenlijk optreden is er nooit geweest, wel kondigde René Lust regelmatig de optredens van de band aan o.a. het optreden op het gymnasium felyceum in het voorprogramma van de Jan van de Grondband. In de periode Beauvoir specialiseerde Wim Sauer zich in het licht en René Lust in het draaien en aankondigen van platen. Een mooie tijd met o.a. de aanschaf van onze eerste maxi single de Commodores met Three Times a Lady, maar nog leuker Brickhouse op de B kant. In deze periode waren de Maxi singles niet langer maar wel beter van kwaliteit door bredere groeven. (wel oppassen voor de 45 en 33 toeren uitvoeringen) De optredens begonnen zich in een rap tempo op te volgen, begin 1980 stond de teller al op 20. Al het geld wat we verdiende werd weer omgezet in platen en apparatuur.

 

De eerste jaren was het nog modderen met pick ups op veren of pick ups hangend aan elastieken onder de brug met ongelijke liggers, maar in 1981 kwam de oplossing 2 nagel nieuwe SL 1200’s voor de toen mega investering van fl 800,- per stuk.(was toen wel een zeer speciale prijs) In de periode tot 82 bleef het aantal optredens oplopen. Vooral de hockey clubs deden het goed. Als eerste bij Strawberry’s daarna Scheybeek en als laatste Eechtrop. Als een olievlek kwamen we steeds verder, zelfs tot in Amsterdam op het Lely lyceum. In 1982 kwam de eerste verandering voor de drive in show, de teller staat dan op bijna 100 optredens, wanneer René Lust als vaste DJ voor Turbo 2000 wordt aangenomen. In deze periode tot 1986 staat de drive in show op een laag pitje.

 

De ″Turbo tijd″ zorgt in een periode van 4 jaar voor totaal 368 optredens voor René Lust. De optredens in Turbo zijn in het op en top disco tijdperk, Ferry Maat staat nog altijd aan de top met z’n SoulShow en Decibel radio Amsterdam (Leerschool van Jeroen van Inkel, Adam Curry, Daniel Dekker, Rob van Someren etc etc) draait de ultieme import, vooral het laatste station is bepalend voor de muziek welke in Turbo wordt gedraaid. (Veel muziek uit deze periode hoor je nog steeds tijdens de huidige dance classics drive in show) In de 4 jaar Turbo komt René lust in aanraking met veel nationale en internationaleartiesten o.a. Mai Tai, June Lodge, Richenelle, Novo Band etc etc. Ook is dit de tijd van de Miss Kennemerland verkiezingen (incl. voorrondes bijna 20 x gepresenteerd) schoolfeesten en talenten jachtten. Aardig detail is dat de toenmalige bedrijfsleiding het niet zag zitten om de toen nog onbekende Henny Huisman te boeken met zijn Playbackshow voor 10 vrijdagavonden.

 

De drive in show vind je vooral op de wielerronde Uitgeest, op de Zeestraat tijdens de feestweek in Beverwijk en op hockeyclub Eechtrop. Tijdens de Turbo periode doet zich ook een nieuw fenomeen voor Radio. Startend onder de naam, hoe kan het ook anders, radio Turbo wordt de naam al snel verandert in Focus 103. Een razend populaire piraat in Noord Holland met namen als Gaston Starreveld, Jos van Heerden. Eerst op zaterdag en later op dinsdag avond lekker radio maken. De vaste reeks optredens in Turbo eindigt juni 1986, maar het aller laatste optreden is op 20 juni 1987, de afsluiting van een ″Tijdperk″ want veel mensen geboren in de periode 60, 70 hoor je nog regelmatig dagdromen over de ″Turbo tijd″.

 

In 1986 is het voor René Lust het moment om op eigen benen verder te gaan, hij laat zich in schrijven bij de Kamer van Koophandel als de René Lust drive in discotheek.


Alles qua geluid wordt nieuw aangeschaft, en na wat omruilingen staat er aan de PA zijde een complete Stage Acompany set. Met als baskasten 2 dubbele glijbanen, "wat een bas", Versterkers 2x SA PPA 1200 (versterkers met digitaal uitleesvenster voor het wattage), parametriche Equaliser  PPE 2400 en compact drivers 4 stuks als hoorns. Een set om je vingers bij af te likken, maar wel groot en zwaar het versterker rek alleen was al 135 kg, maar wel al in speakon uitgevoerd. Verder de Yamaha SPX 90 effect unit, Rexer draadloze mic, DBX expander etc etc.  


Aan de disco zijde werken we o.a. eerst met de D&R 900 mengtafel later met de D&R 300 mengtafel, cd speler Technics SLP 1200 (leuk speeltje, de cd uitvoering van de sl 1200 met pitch control, maar niet erg betrouwbaar, de Pioneer CDJ 100 van tegenwoordig kost nog geen kwart maar presteert 10x zoveel) In 1987 na terug gave van de WIR premie door de belasting werd de Akai S900 sampler met AX73 keyboard aangeschaft. Wat een leuk speelgoed Voor die tijd was 1 minuut digitaal geluid opslaan absoluut de top. Maar is ook in de thuis studio met de Tascam 4 sporen cassette recorder en de Teac Tascam 80/8 sporen bandrecorder veelvuldig gebruikt.

 

Van 1987 tot 1991 breken drukke jaren voor de drive in show aan met meer dan 50 optredens per jaar. Op 19 april 1987 is het 500 ste optreden bij Eechtrop (voor Eechtrop nummer 34). Nummer 500 gaat zonder dat we er op dat moment bij stil staan aan ons voorbij. In deze periode van 4 jaar o.a. optredens bij Heineken, 1e theedansant bij Eechtrop, winkelcentrum Groningen, Lions, Hartekamp, Alkmaardermeer week (totaal ruim 20x), Heliomare, meubelplein Son nabij Eindhoven, Orangerie Elswoud, Enkhuizen camping, wielerronde Uitgeest en wel de aardigste het feest na de finale van de Soundmix show in Aalsmeer, 2 jaar achter elkaar, de leukste het jaar dat Marco Borsato won.

 

In 1990 is er weer iets nieuws, de Camel Trophy Roadshow, een spel programma wat met een bus en 2 Landrovers door het hele land trekt. Elk spel begint met 32 kandidaten en uiteindelijk wint er 1 een Camel horloge. René Lust presenteert per dag 5 spelrondes aan elkaar. De rondes bestaan uit touwtrekken, bruggen bouwen, band wisselen etc etc. Per dag verzorgt René Lust ook de dames en heren van het promotie team, dus in deze periode zijn er ook ineens 10 oproep krachten in dienst. Totaal 220 rondes aan elkaar gepraat op 44 locaties van Assen tot Middelburg en van Leeuwarden tot Muiden. Op 29 september 1990 staat René Lust overdag voor Camel in Muiden bij Maxis en
' s avonds voor de Rabo bank in Brussel.

 

De drive in show gaat in de periode tot '95 ook verder het land in Scheveningen, Enkhuizen openlucht museum, Den Helder marine, Uddel koninginnedag, Goes, Den Haag, Autotron Rosmalen, Loosdrecht en nog vele andere plaatsen. Op 3 april 1994 is het 800 ste optreden dit maal bij Overbos en voor deze lokatie is het de 73 ste.

 

In 1993 presenteert René Lust ook nog 3x Camel pop. Dit is een wedstrijd van studenten bands op een professioneel podium, in het voorprogramma van een landelijk werkende band. Optredens in Leiden, Utrecht en Amsterdam. Weer heel iets anders en door zijn deelname in de jury kon hij ook nog invloed op de uitslag uitoefenen.

 

Eind jaren 80 begint de radio ook weer een rol in het leven van René lust te spelen. Eerst met het programma Lust, de Groot en de Jong bij Radio Plus in IJmuiden en later met het Dat ABC op elke dinsdag avond tot begin 1997. Vooral in de periode van het dat ABC was er een zeer grootte luisterdichtheid. De strekking van het spel was als volgt. Een kandidaat moest aan de hand van een door de DAT recorder aangegeven letter een artiest opgeven. Wanneer de plaat dan binnen een minuut te horen was dan werd de plaat gedraaid, lukte dit niet dan kreeg de luisteraar 1 minuut zendtijd. Later is dit nog omgezet, de kandidaat van wie de plaat het snelst te beluisteren was won F 25,- aan platen bonnen. De muziek in het programma werd allemaal vanaf DAT gedraaid, totaal bijna 6000 titels. (regelmatige bezoeker was de toen nog onbekende maar inmiddels Q-music DJ Martijn Kolkman)

 

Na 1997 heeft René Lust geen radio programma meer gepresenteerd, maar dit boek is nog niet gesloten, ooit zal deze vorm van presenteren weer worden op gepakt? 

 

Aan het einde van de radio periode wordt de stem van René Lust ook nog gebruikt voor de Nationale cd Luisterlijn. Je kon bij deze lijn per telefoon cd bestellen en beluisteren. Om landelijke bekendheid te krijgen is er ook een periode geadverteerd op radio 538 met een reclame spot ingesproken door René Lust.

 

In 1996 neemt René Lust het besluit om het wat rustiger aan te doen als DJ. Het aantal optredens langs de weg wordt beperkt tot alleen die optredens waar nog gevoel bij is.

 
Maar dat neemt niet weg dat op 20-12-1997 het 900 ste optreden plaats vindt. Dit optreden is in de Slof te Beverwijk in het voorprogramma en de pauzes van de Ruud Jansen band, tijdens hun jaarlijkse optreden daar. In de periode 1997 tot 2003 is het aantal optredens een stuk lager. De feesten leggen zich nu vooral toe op de dance classics. In het bijzonder de bruidsparen en de mensen die hun 40 ste verjaardag vieren gaan steeds meer gebruik maken van de disco. Van nieuwe bruidsparen tot zelfs 40 jarige bruidsparen aan toe. Ook zien we een nieuwe trend, strandfeesten in Wijk aan Zee. Optredens zijn er in de Bad zuid, Schoos, Instuif, Strandhuis en de SunSea bar. Het 950 ste optreden is op 10-01-2002 tijdens de nieuwjaars receptie bij BouwCenter Filippo te Beverwijk. Op 29-03-2003 is het 970 ste optreden bij Overbos (voor hen is dit de 95 ste, halen we de 100?) Op 17-05-2003 staat de teller op 975 optredens tijdens het Nozem feest in de SunSea bar te Wijk aan Zee. Het duizendste optreden was op 11-09-2004 in dansschool La Passe te Beverwijk. Nu September 2005 staat de teller op 1020 op naar de1111 optredens. Met de huidige computer systemen, weinig tilwerk meer, moet dit als het aan mij ligt makkelijk lukken.

 

Tot ziens op een van uw feesten en werk mee aan de geschiedenis van de René Lust Drive in Show Of het nu voor 22 mensen (het kleinste aantal ooit voor gedraaid) of voor 2200 mensen is we maken er wat moois van.

 

René Lust  15-09-2005

 

Nu begin 2007 staat de teller op ruim 1050 optredens. De installatie is volledig vernieuwd. 2 Sony Vaio Computers, 12 Bose 302 boxen, 4 Bose 302 boxen voorzien van nieuwe Lab 12 speakers, 2 Powersoft digitale versterkers etc etc. Zelfs een volledige Multi functioneel meubel is er gemaakt. De hang naar vroeger blijft en samen met Rob Roest wordt de Turbo reünie georganiseerd. Al 2x volledig uitverkocht. Omdat de muziek uit de tijd hun voorliefde blijft behouden richten zij Ping Fm op. Dit internet radio station te beluisteren via www.pingfm.nl draait volledig automatisch met 3000 door hun bewerkte disco titels uit vooral de jaren 80. Het geluid van vroeger wordt gecombineerd met de techniek van tegenwoordig.

 

René Lust 06-03-2007

 

De tijd staat niet stil. Nog even en ik ben 30 jaar DJ. 7 September 2008 is het zover. In 2009 zal het 1100ste optreden plaats vinden. Sinds 2007 is er weer veel aangepast. De 160GB Ipod geeft mogelijk weer een nieuwe wending aan het draaien van muziek. De verlichting van de disco is volledig vernieuwd. Dit kan net het extraatje aan je feest geven. De Turbo-reünie is voor de 3e keer geweest, op naar aflevering 4 met een nieuwe naam. Op het gebied van het geluid zijn er 2 Bose acoustic wave canonnen gekocht. Baspijpen van bijna 4m1 lang. Samen met de DBX120A zorgt deze set voor de voelbare bas onder de 50hz. Door de 3 powersoft 2804 versterkers staat er met de grootste set nu bijna 10.000 watt aan digitaal geluid. Inmiddels dient de 2e generatie DJ Lust zich ook al aan. De kindertjes Lust worden groot, wie weet zorgen zij voor de voortzetting. Maar als ik gezond blijf zijn jullie voorlopig nog niet af van DJ René Lust.

René Lust 15-08-2008

 

Klik op de afbeelding links om het artikel "DJ spelen kan iedereen ; het komt aan op gevoel" te lezen.

 

René Lust 15-10-2008

 

Het blijft maar door gaan, al bijna 33 jaar. Inmiddels 2 IDj's, licht weer helemaal aangepast naar volledig led. DJ Thomas, de zoon van (14 jaar), is door mee te lopen het vak aan het leren. Kan inmiddels volledig zelfstandig alles aansluiten.
Plaatjes draaien is deze nieuwe generatie voorzichtig aan het leren. Turbo Toen al weer voor de 6e keer gedaan. Op naar de 35 jaar.

 

René Lust 05-04-2011





TCD 7 Sony René Lust drive-in discotheek




Vaio


René Lust drive-in discotheek


e-in discotheek


René Lust - drive-in discotheek




Rene Lust drive-in discotheek


Rene Lust drive-in discotheek


Rene Lust drive-in discotheek


Set kleinst 4 Bose 802 full range boxen

Set grootser 12 Bose 802 hoge tonen boxen en 4 Bose 302 basboxen en

transparant

bol DJ René Lust - Van single naar CD

Van single/LP naar CD via DAT en MD naar de computer weer naar CD

 

In het begin van de drive in show draaide we alles van single, lp en bandrecorder band. Vooral het zoeken op de bandrecorder banden was soms een hele toer. De bandrecorders werden al snel niet meer meegenomen vooral toen het assortiment lp’s en singles steeds groter werd. Alleen het gewicht van de bakken met singles en lp’s werd steeds lastiger, als je bedenkt dat 3 lp’s al gauw een kilo wegen. Het zoeken in vooral de bakken met singles was altijd een hele toer, want die ene single stond nooit op de plek waar je hem verwachtte en het was altijd de laatste die je pakte. Al snel moest er een selectie gemaakt worden van de platen welke je wel en niet mee nam, en kiezen is moeilijk want net die plaat die nog thuis is wilde men zo graag horen. Tot en met het einde van het Turbo tijdperk (1987) ben ik volop met singles, 12" & lp’s blijven draaien. Elke plaat moest steeds weer opnieuw scherp worden gezet (voorluisteren op de koptelefoon zodat wanneer je de fader start gebruikte de plaat direct te horen was) wel op het juiste toerental letten. In 1986 kwam de eerste cd speler een TEAC wat een verademing, geen tikken meer, niet scherpzetten en de CD leek onverwoestbaar. In de eerste jaren waren er nog verkopers die bij wijze van demonstratie op de cd gingen staan om de onverwoestbaarheid aan te tonen, men kwam hier al snel van terug. De cd speler werkte goed, al hadden de eerste type’s nogal eens last van lasers die niet goed tegen de extreme bas geluiden van de PA konden, dus van het overslaan waren we nog niet af. De cd plaatjes kwamen langzaam los en dit had als nadeel dat we in de eerste jaren nog steeds de singles en lp’s mee moesten slepen, want lang niet alles was toen op cd te krijgen. De singles bleven in de top 40 de boventoon voeren, al zag je voorzichtig steeds meer single cd’s komen. In het begin waren dat kleine cd’tjes in een kartonnen hoesje die je als het tegen zat alleen met een adapter kon afspelen. Tot ver in de jaren 90 werden er nog singles aangeschaft.

 

Eind 1990 werd er in 2 DAT recorder van Denon geïnvesteerd. De oplossing! Alles wat op single en Lp stond was nu digitaal op te nemen. De eerste banden werden netjes per genre opgenomen en de titels verwerkt in de PC waardoor er veel minder zoekwerk was, want de lijsten werden eens per maand netjes op alfabet uitgeprint. Groot voordeel van de DAT recorder was dat ook hier automatisch het begin van een nummer werd scherpgezet en een DAT bandje kan niet overslaan en heeft geen last van rumbling. Na ruim een jaar opnemen zaten er 3000 nummers in het bestand en begin 1992 was de grote ommekeer de SL 1200 pick ups blijven na ruim 10 jaar trouwe dienst voor het eerst thuis. De platen collectie bestond inmiddels uit ruim 4000 singles en 2000 lp’s/maxi singles. (Met de vreemdste uitvoeringen, dubbele groef, van binnen naar buiten draaiend, afbeeldingen op de plaat). Thuis worden de SL 1200’s nog wel gebruikt om de dan aan gekochte singles direct op DAT band te zetten. Ook een groot deel van de cd’s zetten we direct op DAT wat een hoop gesleep gaat schelen. Tot 1993 draaien we bijna uitsluitend met DAT aangevuld met cd. Het bevalt zelfs zo goed dat er nog 2 portable DAT recorders van Sony worden aangeschaft, alles kan nu mee in 1 koffer. In dit jaar doet zich echter een nieuw fenomeen voor de MD. De MD heeft toch zeker voordelen t.o.v. van DAT. Een DAT bandje wilde toch wel eens breken, was minder snel dan MD en een MD was na opname nog te bewerken. Dus het besluit was snel genomen. Het DAT bestand met inmiddels 5000 titels en bijna 150 bandjes zal beperkt worden uitgebouwd en MD wordt de nieuwe lijn. In de eerste periode maken we een soort best of van de DAT bandjes ook weer netjes per genre. Alleen zetten we de titels van het MD bestand direct in de organiser zodat we lijsten meer hoeven te printen en de titels direct kunnen opzoeken ook op delen van een song of uitvoerende. Mede door het werk bij de radio waar de MD veel wordt gebruikt (ideaal voor jingles, snel startend en perfect te programmeren) wordt in 1995 het besluit genomen om het DAT bestand niet meer verder uit te bouwen, het bestand is dan ruim 6000 titels en 160 bandjes groot, MD wordt vanaf dat moment het leading system naast de cd’s. Wel worden ook alle cd’s welke mee gaan naar een optreden ingevoerd in de organiser om zo het zoeken makkelijker te maken. Tot 2001 worden er 3 systemen mee genomen cd, DAT en MD. In de periode 1995 tot 2000 is er per optreden 1 cd speler mee, 2 dat recorders en 3 MD spelers. In 2000 staan we voor de hopelijk voorlopig laatste ommekeer. Er wordt een Pioneer set aangeschaft. Met o.a. de CDJ 100´s, pitch control en gelijk blijvende toon hoogte. De BPM meters op het mengpaneel zorgen er ook voor dat er makkelijker gemixt kan worden. Dus wat zou het makkelijk zijn als we meer van die bijzondere dance classics van weleer op cd zouden hebben. De oplossing deed zich voor eind 2000. Een nieuwe computer thuis met vele bestanden en programma´s om muziek op te nemen en te bewerken. De keuze was snel gemaakt. Nog een keer alle energie steken in het vast leggen van muziek bestanden.

 

De keuze valt op MP3, en als eerste wordt het MD bestand real time in de computer gezet. Dus elk MD tje stuk voor stuk op nemen met easy cd creator en daarna bewerken. Dit bewerken hield in, begin en eind witjes weghalen, eventuele tikken verwijderen en de opnames voorzien van naam en titel.

 

Na ruim 1000 opnames zat het MD bestand in de computer en was het tijd om de eerste cd´s per genre te branden. Maar hier werden we geconfronteerd met een tegenvaller. In de gebrande cd´s zat een rinkeling in het geluid. Dit bleek niet op te lossen. Dus het was even uithuilen en opnieuw beginnen, alle tijd voor niets geweest maar wel een goede leerschool.

 

Bij de nieuwe start wordt voor WMA gekozen, dit omdat het volgens insiders zou kunnen zijn dat Windows XP problemen kan hebben met MP3. Voor de nieuwe opname start gaan we eerst alle 2000 cd´s door. Alles wat enigszins bekend is wordt opgenomen, Voordeel van cd opname is dat dit 16x zo snel kan, maar precies als we zijn worden wel nog alle begin en eind witjes weg gehaald. Nadeel is dat voor cool edit de bestanden eerst weer naar wav moeten worden omgezet, de lattere opnames zetten we eerst in een wav bestand en na bewerking zetten we het om naar wma. Elk bestandje moet nog wel van een titel worden voorzien, wat een getik! Maar na de eerste serie cd´s hebben we ruim 4000 titels verdeeld over 95 genres.

 

Als tweede komt het DAT bestand aan bod. Een voordeel is nu dat we een stuk minder nummers handmatig hoeven te bewerken. En na het DAT bestand nog een klein deel van het MD bestand. Nadat we deze sessie hebben gehad zitten we op ruim 5000 nummers. Bij het samenstellen van een bestand is altijd de grootste vraag hoe compleet is de lijst? De oplossing kwam met de Top 2000 van 2002. De ultieme test was het samenstellen van de complete lijst in wma. De eerste 1300 nummers waren snel gekopieerd vanuit de opgenomen bestanden uit de wma lijst, alleen nog voorzien van een plaatsing nummer in de Top 2000.

 

Om de lijst compleet te maken zijn we nog eens door de cd collectie gegaan en kwamen toen tot 1500 nummers. Om tot 1800 nummers te komen zijn we nog eens door het DAT bestand geworsteld met als laatste aanvulling de input van de singles en Lp´s. Nog eens 150 nummers vonden we in de cd´s van collega´s, familie, vrienden en bekenden. De laatste 50 nummers waren het lastigst. Dit waren vooral nummers uit laat jaren 50 of relatief onbekende nummers van groepen en artiesten welke door fanclubs in de top 2000 zijn gestemd. Hiervoor bood het internet uitkomst. Al is dit tegen mijn principes, om de lijst compleet te maken was dit een erg makkelijke oplossing. In maart 2003 was de lijst compleet met 2000 nummers en het wma bestand inmiddels uitgebreid tot bijna 7000 nummers. Van het wma bestand zijn circa 100 cd´s per genre gebrand, zodat het zoeken per avond beperkt blijft. De 9000 wma titels zijn op een externe harde schijf gezet en maken het zoeken voor de drive in show nu wel erg makkelijk. Lijst door scrollen, of via zoek functie, aanklikken en spelen maar. Met de introductie van de computer bij de disco hebben we dan ook afscheid genomen van de DAT recorders. Tijdens een optreden gebruiken we nu 2 cd spelers, 1x MD speler als back up en 1x computer bestand.

 

Deze reis door de tijd heeft ons wel geleerd dat er na elk perfect systeem toch altijd nog iets beters gloort. Het blijft elke keer weer een wonder, even rollen door de lijst, aanklikken en spelen maar. Dat is wel even wat anders dan eerst zoeken in een lijst of organiser, DAT band in de recorder, spoelen en spelen maar, en zelfs dat was modern. En wat dacht je van kopiëren, niets meer real time, mapje maken en slepen maar, zoveel als je wilt met als enige beperking de grootte van je harde schijf. Toch nog een kleine vorm van kritiek, waarom is dit niet 20 jaar eerder uitgevonden, had me zeeën van tijd gescheeld, maar de lijst is nu zo compleet dat we nog maar weinig nee hoeven te verkopen. Welk systeem volgt?

 

René Lust 11/05/2003.

 

De tijd gaat soms snel, want net na het opstellen van dit verhaal kwam ik in aanraking met BPM studio pro. Een computer programma waarmee je een computer omtovert in een ware cd speler met sampler. Simpel wma afspelen met alle verdere functies van de cd speler, Pitch control, automatische BPM aanpassing, makkelijke playlisten, kortom alles waar al jaren naar uitgekeken is. Het uiterlijk van het programma komt overeen met de Denon dubbele cd speler.

 

En met wat hulpmiddelen krijg je zowaar 4 kanalen uit je computer welke weer aan te sluiten zijn op de mengtafel. Om dit programma alleen te gebruiken vertrouw ik de computers nog niet genoeg, de cd spelers en MD blijven voorlopig meegaan, maar de ervaring zal leren wanneer we in navolging van de DAT nu ook de MD thuis kunnen laten en misschien zelfs de CD spelers. Wordt vervolgd.

 

René Lust 06/08/2003

 

Nu ruim 2 jaar later heeft de tijd niet stil gestaan. Want met BPM hadden we wel de oplossing voor het afspelen van computer bestanden maar er waren nog wat hobbels te nemen. Door enige voorkennis gehinderd besloot ik bij het vullen van de bestandsnamen om titel en artiest te scheiden door een streepje, zonder spaties, liep ik toch tegen een probleem op. Om in BPM de artiest op de plaats van artiest te krijgen en titel op plaats van titel moest het streepje aan beide zijden voorzien van een spatie. Zonder spatie kwamen titel en artiest in het veld artiest te staan. Met de id tager was er geen oplossing te vinden dus dan maar 9000 nummers handmatig van 2 spaties voorzien. Dat was nog niet alles want ook de que punten moesten ook van spaties voorzien worden. Dit was nog niet klaar of we liepen tegen het volgende probleem aan. Al moet het systeem volgens de leverancier met WMA werken in de praktijk bleek dat ik meer vastlopers had dan mijn collega’s die ook met BPM werkten. Na wat proberen bleek dat het systeem elke keer vast liep op WMA bestanden. Er moest weer een keuze gemaakt worden, alles omzetten naar MP3, inmiddels bijna 10000 nummers. Omdat de mappen redelijk overzichtelijk waren verdeeld was dit redelijk te doen. Waren we toen klaar? Nee!!! Om in BPM makkelijk te kunnen werken maak je playlisten, dit werkt perfect. Echter als je het zelfde systeem wilt kopiëren naar een andere computer, of bestanden wilt verplaatsen dan is de playlist zijn pad kwijt en kan het bestand niet meer vinden en dus het nummer niet meer afspelen. Even zuchten en maar weer aan de slag, de basis playlisten met onder verdeling aangemaakt in de computer en niet in BPM, we houden de bestands indeling van de computer als leidend.

 

Nu we alles makkelijk kunnen beheren is er een tweede computer aangeschaft, Sony Vaio alles in één. Eigenlijk heb je alleen een beeldscherm want de computer zit in de voet, perfect. Bij BPM hoort ook een controller, je computer bedienen op een toetsen bord met fader start, dus deze ook maar aangeschaft. Op een avond draaien we nu vanuit een computer met ééntje erbij als back up. Daar naast nog de CDJ 100 cd spelers maar die worden eigenlijk niet meer gebruikt. De MD spelers nemen al ruim 2 jaar niet mee. Al met al is de ruggegraat van de Disco niet groter dan 40 cm in het vierkant en bevat inmiddels 18000 nummers. De rest van het disco meubel is eigenlijk vulling. Alhoewel heel soms loopt de computer even vast en dan is het toch wel makkelijk om een DJ Survival Kit bij de hand te hebben. Wat kan het leven toch makkelijk zijn, lang leve de computer. Maar halen we ooit de tijd er nog uit die we er in gestoken hebben, ik denk het niet, we vestigen al onze hoop op de volgende generatie want die dient zich al aan. Voor ons zelf geldt, Van je "fouten" kan je alleen maar leren en opnieuw beginnen doen we niet meer want al gaat er een bestand verloren er zijn voldoende back ups.

 

René Lust 14/09/2005

 

De pioneer CD spelers zijn verkocht. Vanaf eind 2006 draai ik alleen nog met 2 Sony Vaio computers gevuld met 20.000 nummers elk. Als back up gebruik ik nog een DVD speler met ruim 1000 nummers.

 

René Lust 06/03/2007

 

Vanaf Juni 2008 zijn de DVD spelers ingeruild voor een Ipod van 160GB. Wel zo makkelijk en een voordeel als de stroom uitvalt draait de Ipod door. Wie weet is de volgende stap de computers thuis laten!!!!!! Want er komen steeds meer producten op de markt zonder driaaiende delen. Maar zeg ik het gebruiksgemak
van de computers met BPM is wel zeer groot langs de weg.

René Lust 15/08/2008


05-04-2011:

De muziek blijft maar doorgaan. Inmiddels alle nummers die ooit in de Top-40 hebben gestaan digitaal. De CD speler doet zijn herintrede, te vaak stonden mensen met een cd  voor mijn neus t.b.v. van een stukje.

Inmiddels hebben we 2 volledige BPM sets met controllers, 2 IDj's en alle Dance Classics cds t/m nummer 38.

Om de kennis van Dance Classics te delen is de site www.MijnDanceClassics.nl opgezet, smullen maar van al die oude disco-knallers. BPM-studio is nog altijd de basis van het geluid. (Waar blijft de opvolger, van BPM dan?)

 

René Lust 05/04/2011

 

11-02-2012:

In bijna een jaar kan er veel gebeuren. De hele Bose-set waarmee ik sinds eind jaren 80 draaide, is verkocht. We gaan nu voor het modernere en voor mijn type klussen betere Bose L1 systeem.

Zelfs BPM studio is aan de kant gezet. Er is nog één set als reserve, maar volop draaiend met Numark NS 6 met Itch software en als backup met virtual DJ.

De IDJ2’s zijn verkocht en ik heb nu een nog eenvoudiger IDJ3.

Eigenlijk is in een jaar tijd alles vernieuwd, zelfs het meubel. Houdt het dan nooit op....? Volgens mij noemen ze dit: meegaan met de tijd.

René Lust 11-02-2012


01-07-2012:

Alles is op zijn plek gevallen. Flink wat ritjes door het land gemaakt maar alles wat lekker is moet je ver halen.

BPM studio is de deur uit. Wat een super programma dat Serato Itch (samen met deNS6). VDJ gebruik ik dus ook niet meer.
Zelfs de Powersoft versterkers en, je gelooft het niet, mijn Baspijpen zijn verkocht, net zoals de IDJ3. We gaan nu verder met 4 Bose L1 palen, 8 Bose B1 baskasten, 2 stuks MM Bass-kast speciaal voor de L1’s in combinatie met de Bose packlite versterkers.

Wat een topgeluid. Ik stond laatst naast de boxen met een opdrachtgever te praten terwijl de gasten uit hun dak stonden te gaan op de dansvloer. Dat kan allen met de Bose L1 set.

Alle losse componenten van de DJ booth zijn weg. Ik draai nu met 2x Numark NS6. Thomas heeft een nieuw meubel gemaakt.

Een update van deze website volgt z.s.m.

René Lust
01-07-2012

 

14-09-2014:

De jonge generatie dient zich steeds meer aan. Al aantal keer met zoon Thomas (17) gedraaid, ook voor mijn oudere publiek. Hij de hits van nu ik de hits van toen.

Thomas heeft een mooi wit rond DJ meubel gemaakt. Eén Bose L1 serie I set is verkocht en daar is een Bose L1 serie 2 set voor terug gekomen, nog compacter.

Het is nu met smart wachten op de controller van Numark de NV. Inmiddels bijna 36 jaar on the road en het blijft leuk.

Tot de volgende keer.

 


 










transparant

bol DJ René Lust - Lezing bij de Lions Club Beverwijk - 2016

07-03-2016:

Op maandag 7 maart jl stond er een passievolle "Lions-avond" op het programma.

Gastspreker René Lust hield een lezing over zijn leven in de muziek als disk-jockey.

Het verslag van de avond lees je op deze pagina.
(PDF-bestand, 4.1 MB.)

René Lust tijdens de lezing van 7 maart 2016
bij de Lions Club Beverwijk.

 







René Lust drive-in discotheek

transparant

bol DJ René Lust - Aankondiging artiesten

Gerard Joling met op de achtergrond DJ René Lust

In de loop der jaren heb ik vele artiesten aangekondigd, geluid verzorgt of samengewerkt. Hier volgt een willekeurige opsomming:


June Lodge
Jacques Kloes
Glenda Peters
De Bleus Broers
Lee Towers
Peter Douglas
Anita Meyer
Peter Beense
Centerfold
Robert Leroy
Rene Froger
Lesley Williams
Ruud Jansen
Shorline
Nico Haak
Mai Tai
Novo Band
Flair
Gerard Joling
Magic Platters
Henny Huisman
Gigantjes
Hessel
Patty Brard
Frank Boeijen
Lenny Kuhr
Henk Wijngaard
Arie Ribbens

Timelessss
Benny Neyman
Toontje Lager
Roberto Jacketti
Fox the Fox
Luc van Rooy
Gaston Starreveld
Chiel van Praag
Grand & Forsith
Gerard du Prie
Ted van de Parre
Chiel Montagne
Hans Böhm
Maria Verano
Boney M
Simple & Pure
Sinterklaas
Martijn Kolkman
Haddock
Bob Colorband
Buckweed
Andre Uitgeest
Jean Paul vd Mey
Dutch Swing Collegeband
Sjonnie’s Inc
Frank Ashton
George Baker

René Lust drive-in discotheek
oranje

René Lust drive-in discotheek
oranje

René Lust drive-in discotheek
oranje


lijn

muren.info

lijn

home :: discotheek :: de shows :: playlist :: disco sets :: lijst met optredens :: René vertelt :: Turbo reünie :: gastenboek


balk